2014. május 16., péntek

Nyelvzsenik kora

A nyelvtanulás kényes kérdés - vágyunk a tudásra, de tenni érte...

Na persze azzal a trükkel, hogy a diploma csak nyelvvizsga ellenében adható ki, megnőtt a nyelvileg is művelt emberek száma, legalábbis az értékes dokumentum kézhezvételéig. Sokan ezután többet elő sem vették kínkeservvel megszerzett tudásukat.

A nyelvtudás egyebekben kulcs számunkra egzotikus kultúrák megismeréséhez, messzi földi új barátok szerzéséhez, hazánkban szokatlan dolgok elsajátításához, vagy épp saját tudásunk átadásához olyanok számára, akiknek a mi világunk a különleges. Az idegen nyelv ismerete tehát egy gazdag utazás térképe lehet, ami a navigációhoz nélkülözhetetlen. Másrészt az aktív baráti kapcsolatok a szókincs gyarapodását és a nyelvi fejlődést is elősegítik, ezáltal szórakoztatóbb és könnyedebb a (tovább) tanulás.

De az út döcögős. Le kell győzni saját mumusainkat, úgymint lustaság, kedvetlenség, monotonság, fáradtság, hiábavalóság-érzés, beleuntság, és a többi. Gyakran épp ezek miatt akadunk el félúton, s újrakezdeni végképp lehangoló.

Legyen konkrétan kitűzött célunk: fix időpontig pontosan meghatározott szint elérése. Ha ezt a tervünket le is írjuk (pl. a vécé falára, avagy a naponta forgatott naplónk borítójára, ahol gyakran szemünk elé kerül), akkor fejünk szívesebben működik együtt ezzel az ütemtervvel. Van olyan nézet, mely szerint a realitás fontos tényező: ha túl merész álmunk van (pl. irreálisan közeli időpont a sikeres nyelvvizsgára), akkor épp az "elképzelhetetlen" érzés fojtja el a tüzet, míg mások szerint egy ilyen cél aktivitásra sarkallja elménket.

Mivel a siker hamis önismerettel elérhetetlen, most mindenki szálljon magába, vajon melyik kategóriába tartozik. Ezek után mernénk három hónapon belüli időpontot kitűzni? Legyen a terv egy szabadon választott nyelv nulláról indulva középfokig.

Nem hinnénk? Oh! És az egy év alatt két nyelv középfokon? :)

Gaál Ottó tudhat valamit. Nem gondolja, hogy különleges ajándéka van nyelvérzék terén, de Európában biztosan egyedülálló a tudásszintje: 27 nyelvből minimum középfokú nyelvvizsga, aktív nyelvhasználat még a múlt évezredből.

Tíz év kutatómunka alapján kidolgozott tematikával a sikert ígéri mindenkinek, aki tényleg akarja. Referenciája közismert személyeket is megnevez, kicsinytől nagyig mindenkinek meri ajánlani módszerét. Az árképzési politikája is követendő: elérhető ár, amiért nem is érdemes koppintani. Szinte anyagárban van a teljes nyelvanyag, ami a házhoz szállítással is csak 23.490 Ft, és végzősei szerint annyira komplex, hogy semmiféle kiegészítő forrás után nem kellett koslatni. Jelenleg már 8 nyelvből vásárolható meg a középszint, több iskolában már csak az ő elképzelésével oktatnak idegen nyelvet.

Folyamatosan könyvbemutatókat tart országszerte, magam is oda sietek máris. Igazán felcsigázott, mert van egy nyelv, ami oly kedves a szívemnek...

A titok nyitja :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése